Tandextractie: maakt het uit HOE je een tand verwijdert?
Tandextracties worden al langer dan een decennium uitgevoerd op het staande dier, maar ook bij het breken van een tand zijn er ondertussen moderne technieken die ervoor zorgen dat de procedure vervolledigd kan worden via de mond en op het staande dier. Hierdoor kan een “ouderwetse” repulsie (via de schedel richting mond hameren) vermeden worden en minimaliseren we de bijhorende grotere risico op complicaties.
Endodontische en restauratieve technieken zijn nog volop in ontwikkeling, maar met een goede case-selectie kunnen er reeds veel tanden “gespaard” worden. Tegenwoordig moet een geïnfecteerde, carieuze of gebroken tand dus niet steeds getrokken worden. In algemene regel hebben dit soort behandelingen een betere kans op succes wanneer het probleem in een vroeg stadium gediagnosticeerd wordt. Een regelmatige gebitscontrole voor ieder paard is dus de boodschap!
De visie van de kliniek is dat een gebitscontrole in eerste instantie een onderzoek moet zijn om afwijkingen in de mond op te sporen. Indien u als dierenarts iets tegenkomt waar u niet zeker van bent of het nu wel of niet behandeld moet worden en welke behandeling het meest gepast is, kan u Elke altijd contacteren voor advies rechtstreeks via telefoon: 0486 93 64 07 of via email: elke.pollaris@demorette.be